Prezentace ze semináře "Jedeme na EURO 2024! Jdeme do eura?" 22. 2. 2024 v Českých Budějovicích

Vážení členové České společnosti ekonomické,
pobočka ČSE České Budějovice ve spolupráci s Ekonomickou fakultou Jihočeské univerzity Vás zve na seminář

"Jedeme na EURO 2024! Jdeme do eura?"

dne 22. února od 13:15na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, v učebně F3

 

Přednášející: prof. Ing. et Ing. Luboš Komárek, M.Sc., MBA, Ph.D.Prof. Luboš Komárek pracuje ve vedení sekce měnové ČNB, spoluzastupuje ČNB ve výborech MPC a IRC Evropské centrální banky a přednáší ekonomická témata z oblasti mezinárodní ekonomie na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti dlouhodobě přednášel na VŠE v Praze a VŠB-TU v Ostravě. Luboš Komárek je mimo jiné absolvent VŠB-TU, Ekonomické fakulty a The University of Warwick. Ve svém výzkumu a publikační činnosti se specializuje na měnovou teorii a politiku, finanční integraci, ceny aktiv (zejména pak měnových kurzů), oblast peněz a vybraná finančněstabilitní témata. Je bývalým viceprezidentem a prezidentem ČSE a členem redakční rady časopisu Czech Journal of Economics and Finance. Rovněž se aktivně zasazuje o rozvoj finanční a ekonomické gramotnosti.


Anotace semináře: Národní tým fotbalové reprezentace na podzim loňského roku zvládl poslední utkání a kvalifikoval se na EURO 2024. Hurá!!! Co však naše kvalifikace do eurozóny? A jak si sama eurozóna za poslední čtvrtstoletí vedla? Toto významné výročí vybízí k bilancování, a to nejen vzhledem eurorenesanci tuzemských debat o přijetí eura v České republice. Na semináři nejprve připomenu koncept optimálních měnových zón a následně ukáži, jak si země eurozóny během posledních 25 let  optikou základních ekonomických veličin vedly. K argumentaci využiti i rozklad vývoje reálného měnového kurzu, který přináší zajímavé výsledky jak pro členy eurozóny, tak pro její eurokandidáty. V další části semináře upozorním na několik jevů, které vývoj v eurozóně od roku 1999 provázely (rozvolnění rozpočtové disciplíny, období extrémně nízkých úrokových sazeb, budování kredibility nové rezervní měny euro, atd.). Závěrem zhodnotím ekonomickou kondici Česka pro vstup do eurozóny v kontextu požadavků, které musí eurokandidát splnit. Zde ukáži, že Česko je velmi dobrý a za své 20 leté členství v EU dostatečně sladěný tým, který by i v eurozóně měl velmi dobře prosperovat.


*Moderátorem akce je doc. Ing. Milan Jílek, Ph.D., Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita – předseda regionální pobočky ČSE České Budějovice.
Seminář proběhne v českém jazyce, pouze prezenčně, bez nahrávání.

 


2024_02_22_CSE_Ceske_Budejovice_final.pdf (26.2.2024)



Zpět