Seminář ERM II – malý předpokoj či dlouhá chodba před vstupem do eurozóny? 13.5.2024 v Ostravě

ERM II (mechanismus měnových kurzů) se stal jistou Achillovou patou současných diskusí ohledně budoucího členství České republiky v eurozóně. Na semináři bude vysvětleno odlišení samotného členství v ERM II od požadavku splnění maastrichtského kurzového kritéria, tedy jednoho z pěti konvergenčních kritérií nutných pro zavedení eura. Začít v budoucnu platit eurem však rovněž znamená být plnoprávným členem jak měnové, tak tzv. bankovní unie….

Vážení členové České společnosti ekonomické,
pobočka ČSE Ostrava Vás zve na seminář

"ERM II – malý předpokoj či dlouhá chodba před vstupem do eurozóny?"

dne 13. května od 12:30

na Ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava v přednáškové místnosti E 115

Přednášející:

Prof. Ing. et Ing. Luboš Komárek, M.Sc., MBA, Ph.D.

 Prof. Luboš Komárek pracuje ve vedení sekce měnové ČNB, spoluzastupuje ČNB ve výborech MPC a IRC Evropské centrální banky a přednáší ekonomická témata z oblasti mezinárodní ekonomie na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V minulosti dlouhodobě přednášel na VŠE v Praze a VŠB-TU v Ostravě. Luboš Komárek je mimo jiné absolvent VŠB-TU, Ekonomické fakulty a The University of Warwick. Ve svém výzkumu a publikační činnosti se specializuje na měnovou teorii a politiku, finanční integraci, ceny aktiv (zejména pak měnových kurzů), oblast peněz a vybraná finančněstabilitní témata. Je bývalým viceprezidentem a prezidentem ČSE a členem redakční rady časopisu Czech Journal of Economics and Finance. Rovněž se aktivně zasazuje o rozvoj finanční a ekonomické gramotnosti a otázek kolem zavádění eura.

*Moderátorem akce je prof. Ing. Martin Macháček, Ph.D., Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava – předseda výkonného výboru regionální pobočky ČSE Ostrava.

Seminář proběhne v českém jazyce, pouze prezenčně, bez nahrávání.

 

Pozvánka_Luboš Komárek_13. 5. 2024.pdf (22.4.2024)



Zpět